Zout bestellen

Meer dan 20 jaar ervaring

Veilig online bestellen

Vrijblijvend advies

Zakelijk opties mogelijk

Persoonlijk contact

Een “echte” waterontharder

Ionenuitwisseling en meer...

Een “echte” waterontharder, wat is dat nou?

De makkelijkste manier om kalk kansloos te maken is door het uit uw water te verwijderen. Hoe kunt u dat doen? Met een “echte” waterontharder!

De term “echte waterontharder” verwijst naar systemen die effectief de mineralen (voornamelijk calcium en magnesium) verwijderen die water hard maken. De meest erkende en traditionele methode om dit te bereiken is via een proces genaamd ionenuitwisseling, wat de meest directe en efficiënte manier is om hard water om te zetten in zacht water. In dit artikel leest u hoe dit werkt!

Ionenuitwisseling waterontharders

Deze systemen zijn uitgerust met een harskolom die negatief geladen ionen bevat. Wanneer hard water door de kolom stroomt, wisselen de harsen hun natriumionen (of soms kaliumionen) uit voor de hardere calcium- en magnesiumionen in het water. Dit proces verwijdert effectief de hardheid uit het water omdat de mineralen die kalkaanslag veroorzaken worden gevangen door de hars. Een simpelere uitleg zou zijn: De kalkdeeltjes blijven plakken aan de harsbolletjes.

Het proces van ionen uitwisselen

Na verloop van tijd raakt de hars verzadigd met calcium en magnesium. Het systeem moet nu “geregenereerd” worden. Dit gebeurt door een zoutwateroplossing door de harskolom te spoelen, waardoor de vastgehouden calcium- en magnesiumionen worden vervangen door natriumionen, en de hars wordt “gereactiveerd” om de hardheid weer te kunnen verwijderen. Voordat een tank verzadigd is hangt af van de verschillende factoren.

Waarom wordt dit beschouwd als een “echte” waterontharder?

Eeuwen oude techniek: het was de Schotse Thomas Clark die in de jaren 1800 ontdekte hoe hij kon testen of water calcium bevatte of niet. Tussen 1820 en 1840 was Thomas Clark sterk geïnteresseerd in het ontdekken van wat water allemaal bevat. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat water een sterk gehalte aan calciumcarbonaat bevat. Met deze ontdekking in zijn achterhoofd zette hij zijn onderzoek verder en wou hij bedenken en ontdekken hoe hij dit kon reduceren. Zijn uitvinding was niets minder dan het ontharden van water. De effectieve eerste waterontharder is verschenen rond het jaar 1900 en functioneerde toen al door de techniek van het uitwisselen van ionen.

Effectiviteit: ionenuitwisseling verwijdert fysiek de mineralen die water hard maken uit het water, in tegenstelling tot andere methoden die de mineralen mogelijk alleen neutraliseren of hun gedrag veranderen zonder ze te verwijderen.

Bewezen technologie: dit type ontharder heeft een lange geschiedenis en een sterke reputatie voor het effectief verminderen van hardheid in water. Dit is de standaardmethode die in veel huishoudens en industrieën wordt gebruikt.

Afvoer: waterontharders die werken met een harskern hebben automatisch ook een afvoer. Deze afvoer moet worden aangesloten op een afvoerbuis of het riool. Deze buis voert het spoelwater af wat de waterontharder gebruikt om de harskern te regenereren. Dit betekent dus dat het daadwerkelijk verwijderd wordt uit uw water.

Meetbaar: doordat de kalk daadwerkelijk uit uw water wordt verwijderd kan het water ook worden gemeten op de aanwezigheid van kalk. U kunt via onze website maar ook via bol.com een DH (Duitse hardheid) meetkitje kopen. Hiermee kunt u het water gemakkelijk meten op de aanwezigheid van kalk.

Een meetkitje om de hardheid van uw water gemakkelijk te meten

Hoe zit dat dan met de andere systemen op de markt?

Andere systemen zoals magnetische, elektronische of zoutvrije waterontharders kunnen claimen de effecten van hard water te minimaliseren, maar ze verwijderen de hardheid-veroorzakende mineralen niet altijd fysiek uit het water. Daarom worden ze soms niet beschouwd als “echte” waterontharders, vooral in technische of professionele kringen.

Ionenuitwisseling is dus de meest erkende en traditioneel ‘echte’ methode voor waterontharding. Zolang het apparaat werkt met hars, zout en een afvoer kunt u ervan uitgaan dat het kalk UIT uw water wordt gehaald. Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar als u het wilt doen doe het dan in één keer goed. Het gebeurt nog te vaak dat we een anti-kalk systeem moet vervangen voor een waterontharder van ons. Dit komt door het simpele feit dat de klant niet tevreden is en opzoek is naar een goede oplossing. Hierdoor bent u als klant achteraf nog meer geld kwijt.

 

Wilt u het probleem bestrijden, of aanpakken bij de oorzaak? Ga voor een “echte” waterontharder een maak kalk kansloos!

Bent u ook geïnteresseerd?

Klik hier voor meer informatie!