Techniek (4)

Er zit een groot verschil tussen een waterontharder en de zogenaamde kalkmagneten.

De naam van een waterontharder zegt het natuurlijk al, deze haalt de kalk uit het water waardoor u, en uw apparaten, hier geen hinder meer van ondervinden.

Een kalkmagneet zorgt er alleen voor dat kalk minder snel hecht op uw leidingen. Er komt dus nog steeds kalk uit uw kraan.

Alle voordelen van een waterontharder heeft u dus niet bij een magneet.

Nee, dit kan niet.

Het zout in uw waterontharder wordt gebruikt om de harsmodule te spoelen. Het gebruik van zout welke niet speciaal voor waterontharders geschikt is kan leiden tot beschadiging van de hars en zal de werking van uw ontharder negatief beïnvloeden.

Indien uw machine defect raakt door het gebruik van verkeerd zout kunnen wij deze helaas niet onder garantie repareren.

Een waterontharder haalt het kalk uit uw water waardoor dit ‘zacht’ wordt en u geen last meer heeft van vervelende kalkvlekken en uw sanitair veel makkelijker te reinigen is.

 

Maar in uw water zitten ook andere stoffen welke niet door de waterontharder gefilterd worden. Deze stoffen kunnen ook zorgen voor vlekken.

 

Ons advies is uw badkamer met regelmaat te reinigen met een zachte zeep. U kunt eventueel uw kranen poetsen met een (niet agressieve) autowas waardoor het water makkelijk van uw kranen vloeit en de kans op vlekken hiermee vele malen kleiner wordt.

Ondanks dat diverse leveranciers, installateurs en producenten claimen dat onthard water hun producten zou aantasten is dit niet wetenschappelijk onderbouwd. Sterker nog, er zijn inmiddels diverse studies gedaan welke er allemaal op wijzen dat onthard water niet schadelijk is en in veel gevallen zelfs bijdraagt aan de levensduur van apparaten, leidingen enz.

 

Lees bijvoorbeeld het rapport van de Engelse Waterbehandeling associatie eens, hierin wordt het effect van onthard water op de levensduur van verwarmingsketels en de aantasting op diverse metalen wetenschappelijk getest. De conclusie van het rapport is dat door het gebruik van onthard water de ketel juist langer meegaat. Ook blijkt uit de diverse tests dat alle geteste metalen minder aangetast worden door onthard water dan door hard water.

 

Link naar rapport

 

Ook in Nederland zijn er testen gedaan naar het effect van waterontharders op leidingen e.d., deze zijn uitgevoerd door TNO en op basis van deze testen komen zij tot dezelfde conclusie.

Waterontharding en gezondheid (3)

Met twee feiten moeten we rekening houden:

– een evenwichtige voeding bevat ongeveer 1 g calcium/dag.

– de reële behoefte aan calcium bedraagt bij de mens ongeveer 0,1g p/dag.

 

Het geringe calciumverlies door waterontharding is dus helemaal te verwaarlozen. Een evenwichtige voeding bevat immers al méér dan voldoende calcium.

Bij de regeneratie geeft de zoutoplossing een deel van de natriumionen die zij bevat af en neemt ze een deel van calcium- en magnesiumionen op die zich op de harsbolletjes hebben vastgezet.

Deze calcium- en magnesiumionen alsook de overtollige natriumionen worden samen met de zoutoplossing naar de riool afgevoerd.

Water met een hardheidsgraad van 8.4 DH bevat na ontharding 0,069g natrium per liter meer dan onbewerkt water.

 

Bij een normaal dieet krijgt u gemiddeld 5 g natrium binnen (200 g vlees bevat 0.200g natrium). Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat de natriumtoevoeging door waterontharding als onbeduidend mag worden beschouwd. Behalve misschien in extreme gevallen zoals bij volkomen zoutloze diëten of de bereiding van flessen voor zuigelingen.

 

Mocht het absoluut noodzakelijk zijn is het altijd mogelijk het natriumgehalte van onthard water onder de opgelegde waarde te brengen door minder te ontharden.

 

Gemiddelde natriumconcentratie in dagelijkse voedingsmiddelen

 
Voedingsmiddel Natriumgehalte g/kg
Wortelen 0.75
Bleekselderie 1.5
Spinazie 0.25
Jonge kaas 12.50
Gruyère kaas 5.00
Koemelk 0.50
Eieren 1.50
Wit brood 5.00
Aardappelen 0.10
Steak 1.00
Bier 0.10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de tabel hebben wij de natriumgehaltes van dagelijkse voedingsmiddelen gezet. Dit toont overduidelijk aan dat de hoeveelheid natrium die door drinkwater wordt aangebracht te verwaarlozen is in vergelijking met de hoeveelheid die levensmiddelen bevatten.

Load More