Zout bestellen

Meer dan 20 jaar ervaring

Veilig online bestellen

Vrijblijvend advies

Zakelijk opties mogelijk

Persoonlijk contact

De verschillende soorten waterontharders

Herkent u de verschillen?

Wat voor waterontharder moet ik hebben? Ik zie door de bomen het bos niet meer!

U heeft er al van alles over gehoord en nu is het zover! U bent klaar om een waterontharder in huis te nemen. Maar u heeft geen idee waar u moet beginnen en wat geschikt is voor u. Online ziet u het bos niet meer door de bomen door de vele aanbieders en in uw omgeving krijgt u ook niet de antwoorden die u zoekt. Er zijn verschillende soorten apparaten die u kunt aanschaffen. De eerste keuze die u moet maken is, kiest u voor een “echte” waterontharder of voor een anti-kalk systeem?

Kies zorgvuldig. Kijkt u niet alleen naar de prijs, alles heeft een rede!

De bekende systemen tegen kalk

Er zijn verschillende soorten apparaten, elk met hun eigen mechanisme en voordelen. Hieronder vindt u de vier bekendste systemen die mensen aanschaffen om kalk tegen te gaan.

1. Ionenuitwisseling-waterontharders

Dit is de meest gebruikelijke type waterontharder. Met deze techniek pakt u het probleem aan bij de oorzaak. Dit is dan ook de eerste effectieve techniek, uitgevonden in de jaren 1900. Deze apparaten gebruiken een proces genaamd ionenuitwisseling om calcium- en magnesiumionen in het water te vervangen door natrium- of kaliumionen. Het water stroomt door een harskolom waar de ionenuitwisseling plaatsvindt. Simpel gezegd blijven de kalkdeeltjes plakken aan de harsbolletjes. Deze ontharders vereisen regelmatige regeneratie met zout om de hars te reactiveren. De aanschaf van deze apparaten ligt hoger dan de meeste andere systemen.

Onze welbekende Coneco Micro (Waterboss 410)!

2. Omgekeerde osmose-systemen

Omgekeerde osmose verwijdert niet alleen de kalk (hardheid) uit het water, maar ook een groot aantal andere verontreinigingen zoals zouten, bacteriën en virussen. Deze systemen pompen water door een semipermeabel membraan dat alleen watermoleculen doorlaat. De achtergebleven verontreinigingen worden afgevoerd. Hoewel zeer effectief, kunnen deze systemen vrij duur zijn in zowel aanschaf als onderhoud. Deze systemen worden meestal alleen gebruikt voor drinkwater.

RO-systeem voor het meest gezuiverde water!

3. Zoutloze waterontharders 

Deze apparaten werken niet door middel van een chemische ionenuitwisseling en gebruiken geen zout. Ze gebruiken in plaats daarvan andere technologieën zoals kristallisatie of het gebruik van een katalysator die de mineralen in het water omzet in een kristallijne vorm die niet aan oppervlakten hecht. Deze systemen zijn vaak goedkoper in aanschaf en het installatie proces verloopt gemakkelijk. Het nadeel van deze systemen is dat het kalk wel in uw water blijft, het is dus niet meetbaar.

Deze systemen vereisen geen zout!

4. Magnetische waterontharders

Deze minder gebruikelijke soort gebruikt een magnetisch veld om de elektromagnetische eigenschappen van calcium- en magnesiumionen te veranderen, zodat ze zich niet afzetten als kalk. De effectiviteit van magnetische waterontharders is echter onderwerp van debat en wetenschappelijk bewijs voor hun werking is beperkt. Deze producten zijn meestal erg goedkoop in aanschaf in vergelijking tot de bovenstaande opties. Het nadeel is dat deze techniek vaak in twijfel wordt getrokken en niet meetbaar is.

Het bedrijf achter de Amfa “waterontharder” is inmiddels failliet!

De minder bekende systemen

Naast de reeds genoemde soorten waterontharders zijn er nog een paar andere types die u kunt overwegen, afhankelijk van uw specifieke behoeften en voorkeuren.

1. Template Assisted Crystallization (TAC)

TAC is een vorm van waterbehandeling die gebruik maakt van een fysiek proces om calcium en magnesium te veranderen in kristallen die vrij in het water zweven zonder zich aan oppervlakken te hechten. Dit type ontharder wordt vaak geadverteerd als een “zoutvrije” ontharder omdat het geen zout gebruikt voor het regenereren van harsen, in tegenstelling tot traditionele ionenuitwisselingssystemen. Dit systeem kost aan de voorhand ongeveer de helft van een traditionele waterontharder. Het nadeel is dat het vervangen van de filters zorgt voor hogere kosten na aanschaf. Ook blijft het kalk aanwezig in het water en is de techniek niet meetbaar.

 

U dient filters in ieder geval één keer in de twee jaar te vervangen!

2. Chelatie-systemen

In deze systemen worden chelerende agenten zoals citroenzuur gebruikt om de mineralen in hard water te binden. Dit verandert de manier waarop deze mineralen reageren en voorkomt dat ze zich afzetten als kalk. Dergelijke systemen kunnen effectief zijn, maar de effectiviteit kan variëren afhankelijk van de specifieke samenstelling van het water en de gebruikte chemicaliën. Ook bij deze systemen blijft de kalk aanwezig in het water en is het niet meetbaar.

De werking van deze systemen hebben wat weg van de Watts systemen!

3. Elektronische waterontharders

Dit zijn apparaten die elektrische impulsen of frequenties gebruiken om de eigenschappen van de mineralen in het water te veranderen, zodat ze niet kristalliseren of zich afzetten op oppervlakken. Hoewel ze vaak worden gepresenteerd als een milieuvriendelijk alternatief zonder gebruik van chemicaliën of zout, is de wetenschappelijke onderbouwing en effectiviteit van deze systemen soms nog onderwerp van discussie. Daarnaast is deze techniek ook niet meetbaar

Onze expertise is gelimiteerd in dit soort systemen.

Onze mening, door jarenlange expertise.

De keuze voor een bepaald type waterontharder kan sterk afhankelijk zijn van de plaatselijke waterkwaliteit, milieubeschouwingen, onderhoudsvereisten, en persoonlijke voorkeuren voor wat betreft de installatie en het gebruik van het systeem. Elk systeem heeft zijn eigen voordelen en beperkingen, dus het is belangrijk om goed te onderzoeken wat het beste werkt in uw situatie.

Bij Consens-us zijn we van de oude garde en verkopen wij al meer dan 20 jaar hetzelfde systeem. Wij zijn trotste hoofdleverancier voor de Nederlandse markt van Waterboss. Dit een hoogwaardig product volledig geproduceerd in Amerika. De fabriek, Hague water Quality, is één van de weinige fabrikanten die de ontharders volledig zelf produceert (op de computer en motor na). Hierdoor is er controle, goede garantie, hoogwaardige kwaliteit en eigen productontwikkeling. Uiteraard werkt deze ontharder op basis van de traditionele techniek door ionen uit te wisselen.

Hier vindt u meer informatie over onze ontharders

Bent u ook geïnteresseerd?

Klik hier voor meer informatie!