Zout bestellen

Meer dan 20 jaar ervaring

Veilig online bestellen

Vrijblijvend advies

Zakelijk opties mogelijk

Persoonlijk contact

De voor- en nadelen van een waterontharder

Een waterontharder aanschaffen? Lees hier de voor- en nadelen!

Voor een weloverwogen keuze adviseren wij u dit artikel te lezen, veel lees plezier!

 

Het nemen van een waterontharder in huis wordt steeds gebruikelijker. Misschien heeft u er al wel eens over gesproken met uw partner, familie, vrienden of kennissen, en dat is begrijpelijk. Een waterontharder biedt namelijk tal van voordelen, los van het feit dat het zorgt voor een betere waterkwaliteit. Als u overweegt uzelf erin te verdiepen, helpen wij u graag een handje. Voordat u besluit om een waterontharder te installeren, is het echter belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen.

Weeg de voor- en nadelen goed af om te kijken of een waterontharder de juiste keuze is voor u

Voordelen van een waterontharder

De hoofdtaak van een waterontharder is de kalk uit uw water verwijderen. Er wordt vaak gedacht dat dit het enige voordeel is van een waterontharder, geen kalk meer in het water. Wij vragen ons vaak af of mensen zich bewust zijn van de voordelen. Hieronder hebben wij voor u een aantal punten benoemt. De punten geven u een goed beeld van de voordelen van “geen kalk meer in het water”.

 

  1. Geen kalk meer en vermindering van bestaande kalkaanslag: Een “echte” waterontharder haalt het kalk volledig uit uw water en brengt zo de waterhardheid tot onder de 0 DH. De ontharder maakt gebruik van een afvoer om deze kalk ook daadwerkelijk te verwijderen. U zult geen last meer hebben van kalk en de bestaande kalk zal langzamerhand ook minder worden.
  2. Bescherming van apparaten: Een waterontharder verwijdert de mineralen calcium en magnesium uit het water, waardoor de vorming van kalkaanslag op huishoudelijke apparaten wordt verminderd. Denk aan apparaten zoals koffiezetapparaten, waterkokers, wasmachines, vaatwassers, Quookers, warmtepompen, boilers enzovoort. Dit verlengt de levensduur, maakt de kans op storingen kleiner en verbetert de prestaties van deze apparaten. Dit alles kan resulteren in kostenbesparingen.
  3. Verbeterde energie-efficiëntie: Kalkaanslag op verwarmingselementen in apparaten zoals waterverdampers, Quookers en boilers kan de energie-efficiëntie verminderen, waardoor ze meer energie verbruiken om het water op te warmen. Met een waterontharder blijven deze verwarmingselementen vrij van kalkaanslag, waardoor de efficiëntie wordt verbeterd, energiekosten kunnen worden verlaagd en kan dit leiden tot een verbeterde efficiëntie van de verwarmingselementen.
  4. Zachter en gezonder haar en huid: Omdat kalk een hardnekkig element is kan dit ruw aanvoelen op de huid en haren, zorgen voor droge haren en zorgen voor een droge of irriterende huid. Door het gebruik van zacht water kunnen zeep en shampoo beter schuimen en spoelen ze grondiger uit waardoor je haar zachter aanvoelt, je de kalk niet in je huid poriën wrijft en je huid gehydrateerd blijft.
  5. Efficiënter gebruik van schoonmaakproducten: Zachter water vereist minder zeep, shampoo en reinigingsmiddelen om hetzelfde reinigingsresultaat te bereiken. Dit komt omdat zeep de kalk als vervuiling ziet en wat doet zeep met vuil? Neutraliseren! De zeep die gebruikt wordt om het water te neutraliseren is geen actieve zeep meer. U kunt hier dus niet mee schoonmaken. Om toch te kunnen schoonmaken zal u meer zeep moeten toevoegen. Zacht water hoeft niet geneutraliseerd te worden. Dit kan leiden tot besparingen op schoonmaakkosten en een verminderde impact op het milieu door het gebruik van chemische producten.
  6. Minder schoonmaakwerk: Met zacht water is er minder neiging tot zeepresten en kalkaanslag op oppervlakken. Dit kan resulteren in minder tijd en inspanning bij het schoonmaken van uw huis.
  7. Langere levensduur van kleding: Hard water kan kledingstukken en stoffen beschadigen, waardoor ze er sneller vaal en versleten uitzien. Met zacht water worden mineralen die kledingvezels aantasten, verminderd, wat resulteert in een langere levensduur en behoud van de kleur en kwaliteit van je kleding.
  8. Meer dan alleen ontharden: Sommige waterontharders filteren het water ook nog op andere elementen zoals vuildeeltjes, opgeloste stoffen en metalen, chloor, bijsmaakjes en bacteriën. Consens-us biedt haar klanten meer dan alleen zacht water. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden neem dan contact met ons op! (en nu weer verder met het artikel).

Nadelen van een waterontharder

Wij benoemen hieronder alle eventuele nadelen van een waterontharder. Deze nadelen gelden niet voor eenieder. Sommige van jullie zullen zeggen “dit is geen nadeel waarop andere het weer wel een nadeel vinden. LET OP! De nadelen die hieronder benoemd worden gelden niet voor alle waterontharders. Informeer goed bij de aanbieder over de eventuele nadelen! Er zijn een paar mogelijke nadelen aan het gebruik van een waterontharder:

  1. Hoge initiële kosten: De initiële kosten van het aanschaffen en installeren van een waterontharder kunnen hoog zijn, afhankelijk van het type systeem dat u kiest. Dit kan een aanzienlijke investering zijn voor sommige huishoudens.
  2. Onderhoudskosten: Waterontharders hebben regelmatig onderhoud nodig, zoals het vervangen van zout en filtermedia, het controleren van de kleppen en het uitvoeren van reinigingsprocedures (let op dit is per apparaat verschillend!). Dit kan extra kosten met zich meebrengen. Het is raadzaam om u bij verschillende aanbieders te informeren over mogelijke onderhoudskosten Als u een waterontharder wilt aanschaffen is het goed om u hier over te informeren per aanbieder.
  3. Verhoogd waterverbruik: Waterontharders gebruiken water om de harsbedden en filtermedia te spoelen en schoon te maken. Dit kan leiden tot een hoger waterverbruik, wat hogere waterrekeningen kan betekenen. Meestal stijgt uw waterverbruik op jaarbasis met zo’n 3 tot 5 kubieke meter.
  4. Verhoogd natriumgehalte: Sommige waterontharders vervangen calcium- en magnesiumionen door natriumionen om water te verzachten. Als gevolg hiervan kan het natriumgehalte in het water toenemen, wat voor sommige mensen een gezondheidsrisico kan vormen. Dit kan vooral een probleem zijn voor mensen met een natriumbeperkt dieet, zoals mensen met hoge bloeddruk of nieraandoeningen.
  5. Milieueffecten: Sommige waterontharders lozen zout in het afvoersysteem van het huishouden, wat kan bijdragen aan een hogere concentratie van natrium en chloride in afvalwater. Dit kan leiden tot negatieve effecten op het milieu, zoals het verminderen van de kwaliteit van oppervlaktewater en het verstoren van de ecosystemen. Niet alle waterontharders hebben hetzelfde effect op het milieu hebben, sommige zijn milieuvriendelijker dan andere, afhankelijk van het ontwerp en de installatie.
  6. Mineralenverlies: Hoewel het verwijderen van hardheidsmineralen gunstig kan zijn voor apparaten en oppervlakken, betekent dit ook dat u deze mineralen niet via uw drinkwater binnenkrijgt. Kalk hebben we als mens nodig en dit zit onder andere in drinkwater. Als mens krijgen we per dag 5% van onze benodigde hoeveelheid binnen via drinkwater. De rest hiervan krijg je binnen via voedsel zoals groente.

Conclusie

Het besluit om een waterontharder te installeren is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder uw specifieke waterbehoefte, budget en milieubewuste overwegingen. Het is belangrijk om de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen en te bepalen of de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen in uw situatie. Voordat u een definitieve beslissing neemt, is het aan te raden om te overleggen met professionals en uw waterleverancier om een weloverwogen keuze te maken die aansluit bij uw behoeften en waarden.

Ook besparen met een waterontharder?

Ontdek onze geavanceerde Coneco Series