Zout bestellen

Meer dan 20 jaar ervaring

Veilig online bestellen

Vrijblijvend advies

Zakelijk opties mogelijk

Persoonlijk contact

Hoeveel kan ik besparen met een waterontharder?

Bespaar honderden euro's per jaar
besparen-met-een-waterontharder

Besparen met een waterontharder? Dat kan, volgens Aqua Belgica, een federatie voor waterbehandeling. Cijfers van het NIS constateerde dat een gezin van 4 personen op jaarbasis tot 650 euro kan besparen door een waterontharder in huis te plaatsen.

0
Euro jaarlijks
besparen
0
Persoons
Huishouden

Besparen doe je met Coneco

Een Amerikaans en onafhankelijke test- en onderzoekscentrum, Battelle Memorial, kwam met hetzelfde resultaat. Zij hebben in 2009 een onderzoek uitgevoerd onder de leiding van de Water Quality Research Foundation (WQRF). De bevindingen waren buitengewoon en wederom geweldig.

Het maakt de waterontharder tot één van de best energie besparende middelen die u in huis kunt nemen. Wij nemen alle mogelijke besparing voor u onder de loep!

Bespaar op zeepproducten en andere wasmiddelen

Een modaal gezin gebruikt per jaar voor 420 euro aan zeepproducten: 186 euro voor reinigings- en onderhoudsproducten en 234 euro aan producten voor lichaamsverzorging.

Door het gebruik van een waterontharder kan het totaal verbruik van deze middelen tot 50% verminderd worden, wat al een besparing oplevert van 210 euro.

Door het ontbreken van kalk in onthard water daalt het gebruik van detergenten die men nodig heeft om schoon te maken immers aanzienlijk. Verder heeft men ook geen wasverzachters, antikalk middelen en dergelijke meer nodig bij het reinigen en schoonmaken.

De Batelle studie toonde aan dat men voor het verwijderen van vlekken met koud water en met de helft van het gebruik van de wasmiddelen hetzelfde resultaat kreeg dan wanneer onthard water gebruikt werd, ten opzichte van hard water.

Onthard water gebruikt met andere woorden minder wasmiddel en heeft een energiebesparing tot gevolg doordat op een lagere temperatuur gewassen kan worden om hetzelfde resultaat te bekomen.

Bespaar op energieverbuik

Uit cijfers van het Centraal bureau voor statistieken blijkt dat een gemiddeld gezin op jaarbasis 419 euro betaald aan warm water. Doordat er bij het gebruik van een ontharder geen kalkafzetting meer plaats vindt in de toestellen die met warm water werken, kan een gezin 15% besparen, wat een totaal geeft van 63 euro.

Het onderzoek van het Batelle Institute heeft uitgewezen dat waterontharders er mede voor zorgen dat verwarmingselementen en andere toestellen die water opwarmen hun efficiëntie behouden.

Zo werd vastgesteld dat huishoudelijke gasketels met een voorraadvat die werken op onthard water hun oorspronkelijke efficiëntie behouden gedurende een levensduur van 15 jaar. Hard water daarentegen kan leiden tot een verlies in efficiëntie tot 48%.

Ook de levensduur van elektrische boilers verhoogt sterk. Doordat er geen kalk meer in het water zit, kan de kalk zich ook niet meer opstapelen in de boiler. Dergelijke kalkaanslag heeft een negatief effect op de prestaties van de boiler.

Volgens het Batelle Institute zal bij elektrische boilers die niet werken op onthard water “de levensduur van het verwarmingselement verminderen doordat de kalkaanslag de werkingstemperatuur van het element verhoogt”.

Bespaar op sanitair

Douchekoppen die werken met onthard water behouden een schitterende glans en een volledige doorstroming. Kranen waarbij onthard water gebruikt werd blijven goed functioneren bijna zo goed als de dag waarop ze geïnstalleerd werden.

Douchekoppen die werken met hard water verliezen 75% aan doorstromingscapaciteit in minder dan 18 maanden tijd. Kranen die werken met hard water kunnen hun vooropgestelde doorstromingscapaciteit van 5 liter per minuut niet behouden door de kalkophoping in de zeefjes. De zeefjes van kranen die gebruikt worden met niet onthard water, zijn bijna volledig verstopt na amper 19 dagen.

Tijdens het Batelle onderzoek liet men vaatwasmachines en wasmachines gedurende 30 dagen en 240 volledige wasbeurten draaien op onthard en hard water. De toestellen waarbij onthard water gebruikt werd hadden vrijwel geen sporen van kalkaanslag.

Zoals het rapport vermeldt: het leek alsof de toestellen er terug als nieuw konden uitzien, door er gewoon even met een doek over te gaan. Bij de toestellen waarbij hard water werd gebruikt moest de binnenkant ontkalkt en schoongemaakt worden door de ophoping van aanslag en bezinksel.

Een gemiddeld gezin geeft jaarlijks zo’n 200 euro aan het onderhoud en het vervangen van kranen, leidingen en warmwatertoestellen uit. Door het gebruik van onthard water is er geen onderhoud van de kranen en leidingen meer nodig en zullen warmwatertoestellen ook minder snel vervangen dienen te worden. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 200 euro.

Besparen op kleding

Naast de langere levensduur van elektrische toestellen, ziet men ook dat kleding en huishoudlinnen een langere levensduur krijgen wanneer onthard water gebruikt wordt bij het wassen. Door te wassen met zacht water kan er immers geen kalkaanslag plaatsvinden in de vezels wat de levensduur verhoogt en de was zacht maakt.

Genomen dat een gemiddeld gezin 1.182 euro aan kleding en huishoudlinnen uitgeeft op jaarbasis, kan tot 177 euro (15%) bespaart worden op kleding doordat de kleding niet vervroegd slijt.

De totale besparing

Wanneer men alle bovenstaande besparingen optelt, kan een gezin op jaarbasis tot wel liefst 650 euro besparen door het gebruiken van een waterontharder.

Door de verlaging in energieverbruik en verbruik van wasmiddelen, antikalk- en zeepproducten draagt hij bij tot een beter en duurzamer milieu. Tevens hebben toestellen die werken op onthard water een langere levensduur, wat maakt dat toestellen minder snel vervangen moeten worden.

Ook besparen met een waterontharder?

Ontdek onze geavanceerde Coneco Series