Heeft de aanwezigheid van natrium geen nadelige gevolgen voor de gezondheid, m.n. bij zoutloze diëten?

Water met een hardheidsgraad van 8.4 DH bevat na ontharding 0,069g natrium per liter meer dan onbewerkt water.

 

Bij een normaal dieet krijgt u gemiddeld 5 g natrium binnen (200 g vlees bevat 0.200g natrium). Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat de natriumtoevoeging door waterontharding als onbeduidend mag worden beschouwd. Behalve misschien in extreme gevallen zoals bij volkomen zoutloze diëten of de bereiding van flessen voor zuigelingen.

 

Mocht het absoluut noodzakelijk zijn is het altijd mogelijk het natriumgehalte van onthard water onder de opgelegde waarde te brengen door minder te ontharden.

 

Gemiddelde natriumconcentratie in dagelijkse voedingsmiddelen

 
Voedingsmiddel Natriumgehalte g/kg
Wortelen 0.75
Bleekselderie 1.5
Spinazie 0.25
Jonge kaas 12.50
Gruyère kaas 5.00
Koemelk 0.50
Eieren 1.50
Wit brood 5.00
Aardappelen 0.10
Steak 1.00
Bier 0.10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de tabel hebben wij de natriumgehaltes van dagelijkse voedingsmiddelen gezet. Dit toont overduidelijk aan dat de hoeveelheid natrium die door drinkwater wordt aangebracht te verwaarlozen is in vergelijking met de hoeveelheid die levensmiddelen bevatten.